Revive

SK

REVIVE – Keltsd életre a történelmet!

1. szeptember 1-jén indult az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapjának 3. pályázati felhívása által finanszírozott REVIVE – Keltsd életre a történelmet! című projekt (projektszám: FMP-E/1901/4.1/038).

A projekt elsődleges célja a határtérségben lévő szervezetek közötti együttműködés erősítése, hosszútávú, intézményesített partnerség kialakítása, közös szakmai programok kidolgozása és megszervezése a történelmi örökséghez kapcsolódóan. Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a fiatalabb generációkkal megismertessük és megszerettessük a történelmet és továbbadjuk a tudást, ennek érdekében olyan innovatív, interaktív oktatási módszereket dolgozunk ki, amelyek a hagyományos iskolai keretek között jelenleg még kevésbé elterjedtek.

A projektbe bevont területek rendkívül gazdag történelmi örökséggel rendelkeznek, számos történelmi emlék (pl. műemlék templomok, földvárak, kővárak…stb.) található a vidéken a középkortól a 20. századig, amelyhez nagy számban kapcsolódnak legendák is (pl. Mária jelenések). A különböző célcsoportokat különböző tevékenységekkel kívánjuk megszólítani, hogy a tervezett eredményeket a leghatékonyabb módon érjük el.

A projekt során közös történelmi kiállítást hozunk létre, amely bemutatásra kerül Szabolcsban (HU) és Debrődön (SK) is. A kiállításhoz kapcsolódóan 2 kötetes kiadványt is készítünk: az 1. kötet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, a 2. kötet a Kassa megyei középkori történelmi örökséggel foglalkozik. A kiadványok magyar és szlovák nyelven is elérhetőek lesznek elektronikus formában, emellett az 1. kötet magyarul, a 2. kötet szlovákul jelenik meg nyomtatásban.

A fiatalok megszólítása érdekében 3-3 db interaktív történelemórát rendezünk magyarországi és szlovákiai helyszíneken, amelyből 1-1 alkalommal a gyerekek a szomszédos országba látogatnak. A diákok számára egy közös, kétfordulós történelmi vetélkedőt is szervezünk.

A projekt keretében szakmai konferenciák is megvalósulnak, melyeken történészek, régészek, szakmai civil szervezetek vesznek részt, és melyek tapasztalatcsere- és tudásátadási lehetőséget is biztosítanak. A történelmi értékek ápolásában és továbbadásában elkötelezettek felnőttek számára pedig örökségtúrákat szervezünk.

A tevékenységek megvalósításához eszközöket is szerzünk be.

A projekt partnerei:

A megvalósítás időszaka: 2020. szeptember 1. – 2021. augusztus 31.

A projekt teljes költségvetése 58 156,00 €, melyből:

• az elnyert támogatás (Európai Regionális Fejlesztési Alap) 49 432,00 €, a teljes költségvetés 85%-a,
  • az önrész 8 723,40 €.

Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program honlapja: www.skhu.eu

A Via Carpatia EGTC honlapja: www.viacarpatia-spf.eu

A cikk tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.