BIKE UP!

SK

EN

BIKE UP! Két keréken a határon át

2019.március 1-jén indult az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapjának 1. pályázati felhívása által finanszírozott BIKE UP! – Két keréken a határon át című projekt (projektszám: FMP-E/1801/1.1/017).

A projekt célja a határtérség vonzerejének növelése, turisztikai adottságainak jobb kihasználása, a kerékpáros turizmus fellendítése, a fenntartható turizmus elveit szem előtt tartva. Ennek érdekében kialakítunk egy 250 km hosszú, virtuális, határon átnyúló tematikus kerékpáros- és gyalogtúra-útvonalat Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Kassa megye között, amely a határtérség természeti és kulturális örökségére, a kiemelt turisztikai látványosságokra fókuszál a történeti Zemplén, Abaújvidék és Bodrogköz területén. A túraútvonal megtervezésekor a már meglévő infrastruktúrát (pl. kerékpárutak) fogjuk használni. A túra két végpontja Debrőd (SK) és Szabolcs (HU) települések, ahol a szükséges turisztikai infrastruktúra rendelkezésre áll: szálláshely, étkezési lehetőség…stb.

A létrehozott túraútvonal és a kapcsolódó információk több helyen elérhetők lesznek magyar és szlovák nyelven. A Vidék Kincse Egyesület honlapján létrehozunk egy aloldalt, amely tartalmazza a túraútvonalakat, a turisztikai látnivalókat, a szálláshelyeket, éttermeket, egyéb szolgáltatókat is. A túraútvonalakat bemutató kiadványból 500 nyomtatott példányt készítünk, amely a honlapon elektronikus formában is elérhető lesz.

Debrődön kialakítunk egy tematikus, kerékpárral is bejárható tanösvényt, amely a község nevezetességeit és a hozzájuk kapcsolódó legendákat mutatja be.

A projekt keretében beszerezzük a túrák megvalósításához szükséges eszközöket: 6 darab kerékpárt egy fedett kerékpáros pihenőt (kerékpár-tárolási és étkezési lehetőséggel) és egy kerékpárszállító utánfutót.

A projekt partnerei:

A megvalósítás időszaka: 2019. március 1. – 2020. február 28.

Az elnyert támogatás (Európai Regionális Fejlesztési Alap): 48 234,09 € (a teljes költségvetés 85%-a)

A projekt teljes költségvetése: 56 745,99 €

Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program honlapja:www.skhu.eu

A Via Carpatia EGTC honlapja: www.viacarpatia-spf.eu

A jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.